divendres, 13 de maig del 2011

Els Andes I (des de la província de Mendoza, Argentina)

Els huarpes eren un poble indígena dels Andes, i vivien entre les províncies argentines de San Luis, Mendoza y San Juan, entre el riu Jáchal, al nord, i el riu Diamante, al sud.

Abans de l'expansió dels inques, cada poble d'aquesta zona tenia la seva pròpia llengua. Els huarpes parlaven milkayak o allentiak, segons la zona habitada. L'arribada dels inques, però, els va suposar la substitució de la seva llengua pel quítxua (sona, oi, aquesta història?) i l'adquisició de la vestimenta (es veu que abans no anaven gaire tapats...).

Els huarpes van desaparèixer definitivament a mitjan segle XVII, a causa, majoritàriament, de la falta d'immunitat del seu organisme contra les malalties portades pel europeus y, també, com a conseqüència del sistema imposat pels espanyols, segons el cual enviaven els indígenes huarpes a treballar a Xile de camàlics: si no s'espenyaven per algun precipici costerut dels Andes durant el viatge, tenien l'oportunitat de patir maltractaments a l'arribada a Xile, la qual cosa va causar una gran mortaldat entre aquests aborígens.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada