dilluns, 2 de maig del 2011

Xerrada de Lolita Bosch i Isabel Goula al Centre Català de Santiago de Xile


El dilluns 2 de maig, a les set del vespre, les escriptores Lolita Bosch i Isabel Goula van fer una xerrada al Centre Català de Santiago de Xile.

Davant de 35 persones, entre les quals hi havia alumnes que estudien català a la Universitat de Xile i a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, i també membres del Centre Català, Lolita Bosch va iniciar la seva intervenció parlant de l’obra Veus de la nova narrativa catalana, la seva antologia personal sobre literatura catalana contemporània, editada en català i en castellà.

Veus reuneix textos de quaranta-un autors, menors de quaranta-cinc anys, que escriuen en llengua catalana i vénen d’una tradició comuna. I neix de la curiositat lectora de Lolita Bosch i de la seva voluntat d’observar de la vora una literatura que a vegades ens sembla poc visible i sovint és rebuda, fins i tot a casa nostra, amb estereotips literaris sense fonament. Veus és, sobretot, una invitació a fer una immersió insòlita i poc freqüent en la nova narrativa catalana. I és, també, el resultat d’un procés de recerca independent, meticulós, honest i molt gratificant, segons l’autora.

Entre els autors, hi ha veus ja conegudes, com ara Albert Sánchez Piñol, Sebastià Alzamora, Najat El Hachmi, Jordi Puntí, Llúcia Ramis, Anna Carreras i Jordi Llavina, però també n'hi ha que debuten amb aquest llibre. Bosch va reivindicar el valor d'aquesta generació desconeguda. "Crec que hi ha molta gent que no llegeix literatura catalana perquè dóna per fet que és dolenta", va assegurar.

I, precisament, una d’aquestes veus debutants, Isabel Goula, va llegir un fragment de la seva novel·la publicat a Veus  i va fer un reflexió sobre el procés de l’escriptura i sobre la influència de la tradició literària catalana (la de Francesc Trabal, Caterina Albert, Mercè Rodoreda o Llorenç Villalonga) en l’obra dels escriptors actuals.

Al llarg de la xerrada es va establir un diàleg amb el públic a través del qual es van tractar temes diversos al voltant de la llengua, com ara l’ús del català als mitjans de comunicació a Catalunya, la relació de la societat catalana i la llengua, o el fet que la mateixa Lolita Bosch escrigui les seves novel·les en català i en castellà simultàniament.

Lolita Bosch va cloure l’acte presentant el bloc que gestiona, Nuestra aparente rendición, sobre la violència a Mèxic, país on ha viscut molt temps i on se sent com a casa, segons va afirmar.  Bloc molt recomanable:  http://nuestraaparenterendicion.blogspot.com/






2 comentaris:

  1. Sóc fan de la Lolita Bosch, es recordava de tu? Aquell dia el recordo molt bé, em va encantar fer-li de taxista.
    Moni, ets una molt bona dinamitzadora!
    Que vagi molt bé!
    Petons!!

    ResponElimina
  2. Hola Mònica, no és per comentar-te res de la Lolita Bosch sinó per dir-te que per fi he arribat a donar-me d'alta al teu blog (no sabia fer-ho en serio !si et dic la quantitat de pífies que he fet fins arribar-hi..). Bé ara suposo que ja sabré manegar-m'ho (jo em vaig quedar en l'època de l'email senzillet..).
    Espero que vagi tot bé. Un petonàs!
    Chantal

    ResponElimina